scholen
Een schrijversbezoek is een bijzondere belevenis voor kinderen en bevorderlijk voor het leesplezier en de leesmotivatie. De Schrijverscentrale bemiddelt bij de boeking van school- en bibliotheekbezoeken.
Annemarie Bon heeft de keus uit verschillende programma’s, maar bij elk bezoek aan de basisschool kan de groep een boekenpakket voor de school winnen! Bij het voortgezet onderwijs kan er individueel een boek gewonnen worden.

Door het schrijversbezoek voor te bereiden met een van deze lesbrieven haalt u het meeste uit een schrijversbezoek.

Download de gratis lesbrief voor de Kinderboekenweek 2018 hier.

Download de gratis lesbrief voor de onderbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de middenbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de bovenbouw hier.

Poppenkast 'Worteltjestaart eet je met mate(n)'


Grote groepen 1 t/m 4

Perfecte voorstelling voor de Kinderboekenweek 2018. Illustratrice Gertie Jaquet en Annemarie Bon bieden samen een spannende muzikale poppenkastvoorstelling aan rondom het prentenboek' Haas wil worteltjestaart'. Terwijl Haas alle mogelijke moeite doet om eindelijk met zijn vrienden van worteltjestaart te kunnen genieten, loert Raaf op een geschikt moment om er met de taart vandoor te kunnen gaan. Wat vinden de kinderen dat gemeen als Raaf de taart inderdaad steelt. Zou dat nog wel goed aflopen?
Na de poppenkastvoorstelling speelt Annemarie het dappere hazenspel met de kinderen, terwijl Gertie ondertussen een vrolijke tekening maakt. Die tekening is bestemd voor de school of de bibliotheek of wordt verloot onder de kinderen. Tot slot krijgen alle kinderen een gestempelde tattoo naar keuze van Haas.
Met hun poppentheater kunnen Annemarie Bon en Gertie Jaquet groepen van maximaal 100 kinderen bedienen. Voor muziek en geluidsversterking zorgen zij zelf.

Scenario: Annemarie Bon
Decors, poppen en rekwisieten: Gertie Jaquet
Muziek en liedjes: Jan de Waard / het Verkeerde Beentje
Poppenkast ontwerp: Rinus Bevers
Techniek: Daan Olislagers / Raak ICT
Fotografie en film: Marijn Olislagers

Kijk voor een impressie van de poppenkastvoorstelling op Youtube.

Boekingen via De Schrijverscentrale voor schoolse activiteiten of Boekentheater voor buitenschoolse activiteiten.

boekentheater worteltjestaart
 raaf


School- en bibliotheekbezoek algemeen


groepen 1 t/m 8

Annemarie Bon kan voor elke groep in het basisonderwijs een boeiend schoolbezoek verzorgen. Van een sprookjesfeest voor kleuters en een dappere Haas-spel tot aan speciale spelprogramma's op verzoek. Ter voorbereiding op het bezoek kunt u de lesbrief bovenaan deze pagina downloaden met daarin lessuggesties en tips voor geschikte boeken om mee te werken. Annemarie Bon leest voor, beantwoordt vragen en kan op elk gewenst thema ingaan, van informatieve onderwerpen zoals beroepen en spreekbeurten tot aan sociaal-emotionele onderwerpen.
Een bezoek wordt altijd afgesloten met een klassikale quiz. De prijs is een boekenpakketje voor de schoolbibliotheek.
Vanaf groep 4 kan de film ‘Zo maak je een boek’ voorafgaand aan het bezoekworden vertoond. Tijdens deze film neemt Annemarie de kinderen mee naar illustratrice Gertie Jaquet, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, Drukkerij Wilco, CB, kinderboekhandel De Boekenwurm, de Stadsbibliotheek in Den Bosch en naar plekken die een rol spelen in haar boeken, zoals het paleis van Justitie in Den Bosch. De film duurt 14 minuten.
Een fotoverslag van een schoolbezoek vindt u bijvoorbeeld hier.
Annemarie Bon kan ook speciale presentaties geven naar aanleiding van haar boeken, bijvoorbeeld over Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, sprookjes, reizen of spreekbeurten. Ook ontwikkelt Annemarie graag een les op maat.

schoolbezoek Annemarie Bon


De Schoolschrijver


Annemarie Bon is ook Schoolschrijver. De Schoolschrijver koppelt een half jaar ongeveer een dag per week een kinderboekenschrijver aan een basisschool in het kader van leespromotie en creatief schrijven. Wil je alvast een schrijftip voor je leerlingen? Kijk dan hier.
In 2018 was Annemarie Bon Schoolschrijver in Eindhoven. Het Eindhovens Dagblad schreef er twee artikelen over. Het eerste artikel kun je hier lezen. Het tweede artikel vind je hier.

schoolschrijver annemarie bon

Voortgezet onderwijs


Voor het voortgezet onderwijs heeft Annemarie Bon een op maat gemaakt programma met een powerpointpresentatie waarin zij aansluit bij de populariteit van schrijven onder jongeren. Hoe word je schrijver? Is schrijven een droomberoep? Waarom moet een schrijver research doen? En hoe kun je zelf gave weblogs of verhalen schrijven? Tevens geeft zij toelichting op haar jeugdromans, met name op haar nieuwste boeken 'Free run' en 'Challenge'. De lezing begint met een voorgelezen kort verhaal.

trajectum

Voor een kleine impressie kijk naar dit filmpje dat gemaakt is in 2011:
http://www.youtube.com/watch?v=UgPO9y7R4FU

Schrijfworkshops basisonderwijs


Voor het basisonderwijs zijn ook diverse schrijfworkshops mogelijk, zoals je eigen sprookje of een waarom-verhaal schrijven. Na een korte toelichting op schrijven en eigen onderzoek gaan de leerlingen aan de slag met allerhande brainstormtechnieken, Story Cubes, een dagboektekst schrijven en die bewerken naar een sprookje of volgens een stappenplan een origineel verhaal schrijven. Ook leren de leerlingen elkaar op positieve wijze feedback geven.
Ook voor een langere periode als Schoolschrijver is Annemarie Bon te boeken.
Wil je alvast een schrijftip? Kijk dan hier.


Gecombineerde schrijf- en illustratieworkshops voortgezet onderwijs


Samen met Gertie Jaquet geeft Annemarie Bon schrijf- en illustratieworkshops voor het voortgezet onderwijs rondom de boeken van Haas. Na een korte toelichting op schrijven en een aantal nuttige schrijftips gaan de leerlingen aan de slag met brainstormtechnieken, een plotje bedenken, een mooie opening schrijven en elkaar feedback geven. Het geeft het beste resultaat als de school aandacht besteedt aan voorbereiding en afronding van het project. Trek daar minstens drie extra lesuren voor uit. Op onderstaande foto is een leerling aan het werk.
Ook een prentenboek schrijven, illustreren en vormgeven behoort tot de mogelijkheden.

Waerdenborch


Auch in Deutschland ist eine Autorenbegegnung mit Annemarie Bon möglich. Die Lesungen sind für Schüler der 7. bis 9. Klasse geeignet. Vermittlung und Näheres bei
Udo von Alten Friedrich-Bödecker-Kreis e.V.
Künstlerhaus/Sophienstr. 2
30159 Hannover
Telefon 0511 / 9805823
E-Mail: fbk.nds@t-online.de
Internet: www.boedecker-kreis.de
Flyer: Flyer-Lebendige-Literatur
Enkele reacties


Een deel van de Taalkr8-dag speelde zich af in de bibliotheek in de binnenstad. Daar hield Annemarie Bon, ooit hoofdredacteur van het scholierenblad Taptoe, een inleiding over hoe je weblogs moet maken om je schrijverstalenten uit te dragen. Honderd kinderen hingen aan haar lippen.
De Stem, Roosendaal

De leerlingen hebben genoten van de lezing. Er is veel vraag naar de boeken in de mediatheek.
Truus van den Hurk, Mondriaan College Oss

Annemarie Bon wist bij alle leerlingen van VSO in Naaldwijk aansluiting te vinden, terwijl er toch veel niveauverschil is. De groep heeft een ontzettend leuke ochtend gehad waar in de klas nog veel over nagepraat is. Rapportcijfer 8!
Bibliotheek Westland

Je bezoek heeft veel indruk gemaakt. De leerlingen zijn nu veel enthousiaster over het lezen van boeken.
Lis van der Geer, Waerdenborchcollege, Holten

Ik ben heel blij met hoe je het hebt gedaan gisteren, je hebt een leuke presentatie neergezet, interessant, met veel ruimte en respect voor de kinderen, en met een heerlijke humor en stijl.
Barbara Groeneveld, De Tweede Verdieping, Nieuwegein


Nieuws

Even opscheppen

Voor E-wise ontwikkelde ik twee nascholingscursussen voor leerkrachten in het po over leesbevordering en verhalen schrijven. Ik ben heel blij met de goede beoordeling. Lees meer...

Meest uitgeleend

Dit waren in 2018 mijn meest uitgeleende boeken bij de openbare bibliotheek. Bijna alle titels zijn voor groep 3 en 4, behalve Free run! Lees meer...

Het allerverst van de pers

Het moet niet gekker worden: nog een prachtig zelfleesboek waar kinderen in groep 3 al vlot na de vakantie aan kunnen beginnen. Lees meer...

Nog verser van de pers!

Een dagboekje over de tuin van Kim, geschreven op AVI-start. Dat kunnen kinderen in groep 3 na de zomervakantie al snel zelf lezen! Lees meer...

Vers van de pers!

Superblij met twee nieuwe boekjes voor beginnende lezers. Lees meer...