Blog

Elke dag een lees- of schrijftip 10

10:49, 19 maart 2020
berenjacht

Het is bijzonder slecht gesteld met de leesvaardigheid en leesmotivatie van de Nederlandse jeugd. Dat toonde het in december verschenen Pisa-rapport aan. Bijna een kwart van de 15-jarige jongeren is onvoldoende leesvaardig om als burger te kunnen deelnemen aan onze geletterde maatschappij. En de leesmotivatie is helemaal dramatisch laag. Het laagst van alle landen in de wereld! En dat terwijl juist vrij lezen en voorlezen onder andere bijdraagt aan de verrijking van de woordenschat, het vlotte, technisch lezen en aan zelfredzaamheid. Ook creatief schrijven bevordert de leesmotivatie.

Kinderen komen door het sluiten van de scholen daardoor nog meer op achterstand te staan. Om ouders en leerkrachten te helpen, post ik elke werkdag na zes uur 's avonds een nieuwe lees- of schrijftip. De tip blijft maar één dag staan. Dus kom vooral elke werkdag terug.

Wij gaan op berenjacht (groep 1 t/m 3)
'Wij gaan op berenjacht' is een klassieker onder de prentenboeken en dat is niet voor niets. Wat heb ik dit boek vaak voorgelezen! Nu in tijden van corona is het een rage omzelf op berenjacht te gaan in de buurt en te zoeken naar beren achter ruiten en etalages.
Extra leuk is dat de app, die rondom het boek gemaakt is, op dit moment gratis te downloaden is. Ik zeg: onmiddellijk doen, want dat is echt genieten. Met de theaterfunctie kun zelfs een filmpje maken met de boekpersonages. Kijk hier voor meer informatie.

2011

2010

Nieuws

Alle hens! is kerntitel

In oktober gaat de Kinderboekenweek weer van start. En toen. Over geschiedenis. Dat is het thema. Tof nieuws is dat Alle hens! kerntitel is. Lees meer...

Fake news

Niks fake, echt waar! Fake! komt niet alleen uit in Rusland, maar ook in Zuid-Korea! Gaaf!

Mijn top tien

Mijn boeken kun je lenen bij de openbare bibliotheek. Schrijvers ontvangen daar jaarlijks leenrechtvergoeding voor. Lees meer...

Twee nieuwe bundels!

Twee bundels waarin verhalen van mij zijn opgenomen. Heel blij mee! Lees meer...