Blog

Kwakzalverij

14:12, 30 augustus 2012
zwitserland
​Vorig week ging ik lekker een weekje wandelen in Zwitserland. In het informele, gezellige hotel waar ik zat, werd ook shiatsumassage aangeboden door de Nederlandse vrouw v/d K uit Heerhugowaard. Dat zal wel lekker ontspannend en risicoloos zijn, dacht ik. Hoewel ik normaal wars van alternatief gedoe ben, besloot ik dit heerlijks te ondergaan.
De masseuse nam mijn rug onderhanden door op allerlei plaatsen naast de ruggenwervels te drukken en daarbij haar lichaamsgewicht op haar duimen en dus op mijn rug te laten neerkomen. Best pijnlijk, maar dat hoorde erbij. En bovendien kan ik wel tegen een stootje.
Na de massage kreeg ik aanvankelijk zeurend en vervolgens een scherp stekende pijn in mijn rechterbeen zoals bij ischias. Ik terug naar de masseuse. Dat kwam door een strekoefening wist ze me te vertellen. En 'het had er al gezeten, maar nu was het door de strekoefening getriggerd'. Ze verwarmde de plekken met allerhande Chinese technieken. Nu zou het wel goed komen.
Een paar dagen later, terug in Nederland, was het echter nog helemaal niet goed. De pijn was zonder pijnstillers niet te harden. En ook had ik geen kracht in mijn rechterbeen. Ik moest me optrekken bij het traplopen en kon er niet op staan op één been. Ik naar de fysiotherapeut. Die constateerde bij de onderste rugwervels waar de grote zenuwen naar je benen samenkomen, een zware kneuzing, veroorzaakt door een veel te grote druk. Hij beschreef het zo dat ik flink gemangeld was. Het gebied was gezwollen en zag groen/gelig van een eerdere bloeduitstorting. Hij koelde de plek met een gel, zoals je elke zwelling altijd behoort te koelen en niet door te verwarmen zoals de Heerhugowaardse had gedaan. Maar ja, ik heb geen ogen op mijn rug en gaf haar mijn (misplaatste) vertrouwen. Gelukkig wist de fysiotherapeut me te vertellen, dat zodra de zwelling geslonken zou zijn, de pijn ook zou verdwijnen, omdat er dan niks meer tegen de zenuwen zou drukken. Gelukkig is dat ook aan het gebeuren. De pijn trok op van mijn onderbeen naar bovenbeen naar onderrug om nu langzaam weg te zakken. Toch ben ik boos en voel me mishandeld. Niet dat ik denk dat Heerhugowaardse v/d K dit expres gedaan heeft, al voelde ze zich zwaar beledigd toen ik haar verslag uitbracht. Welnee, natuurlijk niet, ze heeft vast de beste bedoelingen gehad. Maar goede intenties zijn niet genoeg. Kennis van waar je mee bezig bent, is essentieel. En die ontbrak.
Het is eigenlijk wel schrijnend. Binnen de reguliere geneeskunde moet iedereen zich aan protocollen houden en is er een tuchtcollege. Zo niet bij alternatieve behandelaars. Die mogen alles doen en verklaren hun technieken als heilig, heilzaam en gevaarloos. En als er iets aan de hand is, dan ligt dat aan de cliënt. En die cliënt? Die heeft het nakijken, want een gestarte klachtenprocedure bij haar 'beroepsorganisatie' heeft ondanks toezeggingen van een uitgebreide procedure binnen een week tot nu toe niets opgeleverd.
Kwakzalverij, dat is het.

2015

2011

2010

Nieuws

In het nieuws

Een actieve buurt- en stadsgenoot zijn, dat is wat ik wil en dat is wat journaliste Rinske van Kasteren heel duidelijk heeft begrepen. Lees meer...

Op nummer 1

Een top vijf van AVI E3-boekjes met op 1 'Joris en de draak'. Lees meer...

Vers van de pers

In 'Het grote zelfleesboek' van uitgeverij Ploegsma is werk opgenomen van diverse auteurs en illustratoren. Van mijn hand is 'Joris en de draak' met illustraties van Sandra Klaassen, ook los te bestellen via deze site.

Nieuwe vervolgcursus van start!

Binnenkort start de vervolgcursus Voor kinderen schrijven. Meld je snel aan, want vol = vol. En dat je ermee kunt doorbreken, is te lezen in het blad 'Lezen' van Stichting Lezen. Lees meer...

E-learning: leesbevordering

Voor E-wise ontwikkelde ik een online nascholingscursus over leesbevordering voor leerkrachten in het basisonderwijs. Lees meer...

Drie keer raak!

Kijk, normaal ben je blij met één boek in een selectie, maar met drie titels in een top 25 staan, voelt wel heel bijzonder! Lees meer...