TwaalfPlus

Free run

Jaar: 2016

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048832156

Boekbeschrijving

Free run​Ward woont in Nederland, maar officieel bestaat hij niet. Hij is staatloos. Hij is geen Nederlander, maar heeft ook geen andere nationaliteit. Zijn Venezolaanse moeder is illegaal in het land, en Ward woont bij haar. Als zij op een dag wordt opgepakt en uitgezet, staat Ward er alleen voor.
Voor Ward staat één ding vast: hij moet zijn biologische, Nederlandse vader opsporen. Alleen hij zal iets aan Wards uitzichtloze situatie kunnen veranderen. Maar waar moet hij zoeken? Ward leidt een dakloos bestaan, steeds maar onderweg en met de voortdurende angst voor de politie. Wie kan hij vertrouwen?
Gelukkig kan Ward zich uitleven in freerunning. Als hij door de stad kan klimmen, springen en rennen, voelt hij zich even vrij.

Nieuwsgierig? Kijk hier naar de gave boektrailer!

Recensies

​'Free run' is een lekker boek.
[Het Leesbureau]

Bon snijdt met haar roman een probleem aan waarmee in Nederland duizenden en wereldwijd miljoenen worstelen. Geen land erkent hen en daarom is het vrijwel onmogelijk om medische hulp te krijgen, naar school te gaan, te werken, zich vrij op straat te bewegen. Bon heeft goed uitgezocht wat er speelt en maakt de problemen van Ward invoelbaar. Maar ze laat ook zien dat hij een gewone jongen is met gewone verlangens die het goed wil doen. [...] Maar het sterkst is haar boek als ze beschrijft dat de onopvallende Ward nooit zo zorgeloos kan zijn als zijn vriend Marnix. en het moeilijk vindt anderen te vertrouwen, zelfs zijn beste vriend. Zijn leven en dat van zijn moeder is: 'Een zich steeds herhalende film van op straat geknikkerd worden, behandeld worden als criminelen, telkens op zoek naar werk, voldoende geld om te kunnen eten, een plek op school en een dak boven je hoofd.'
[Mieske van Eck, Brabants Dagblad]

Het verhaal kent vanaf de eerste pagina een goed opgebouwde spanningsboog die consequent, soms met iets te snelle tijdsprongen, wordt volgehouden en die uiteindelijk tot een climax leidt aan het eind van het boek. Dat daarbij het toeval een wel een beetje te grote rol speelt, doet geen afbreuk aan de opbouw van het verhaal. De hoofdpersoon wordt heel levendig neergezet, zeker in relatie tot de andere personages. [...] De emoties van Ward passen helemaal bij een vijftienjarige. Dat geldt ook voor het taalgebruik van Annemarie Bon. Zij weet hoe jongeren denken en praten en weet dat ook in hun taal op papier te zetten. Zij schetst een mooi, psychologische goed uitgewerkt portret van Ward.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad]

Het begin van het verhaal wekt meteen interesse op en boeit onmiddellijk. Het is laagdrempelig en vraagt leestechnisch niet veel inspanning van de lezer. De toevalligheden en (te) snelle verhaalsprongen en het feit dat het onderwerp ‘freerunning’ vrijwel alleen woordelijk aan bod komt, maken dit sympathieke en emotionele verhaal niet minder boeiend. Door de gevoelens en emoties van met name Ward zorgvuldig te verwoorden, zet Annemarie Bon een aansprekend portret neer. Het omslag is evenals het taalgebruik eigentijds.
[NBD-Biblion]

‘Free run’ is een heel spannend boek. De sportieve en vriendelijke Ward hoopt op niets meer dan een normaal en rustig leven met zijn moeder in Nederland, maar dat is zo makkelijk nog niet. Het verhaal is door Annemarie Bon heel beeldend en goed geschreven, waardoor je erg met Ward meeleeft. Door de dreigende sfeer, die het hele verhaal aanwezig is, ben je ontzettend benieuwd hoe het afloopt; en dat is net een beetje anders dan je verwacht. Hoewel het boek de titel ‘Free run’ draagt, is het freerunnen wel een bijzaak. Dus als je echt een boek over deze bezigheid wil lezen, is het niet een aanrader, maar als je een spannend en fijn geschreven boek wil lezen, duik dan zeker in dit meeslepende verhaal.
[Rachel, Leesfeest]

Getipt op Leesplein!
Lees het hele artikel hier.

En dan verlies je jezelf helemaal in het boek van je zoon!
'Free run' van Annemarie Bon is écht een boek van nu. Ik dacht, ik lees een hoofdstuk, maar mooi niet, In één ruk uit dus.
Dé tip voor 13+!!
[Lonneke Gielis, Tips uit het Boekenvak]

Al met al is Free run een boek dat een brede groep lezers aan zal spreken: toegankelijk geschreven, actueel onderwerp. Geschikt voor liefhebbers van de boeken van Mirjam Mous (een quote van haar staat dan ook op de kaft). Een kanshebber voor de Jonge Jury 2017, dertien jaar en ouder.
*** [Lezen is leuk]

[...] Dus vlucht hij, op zoek naar zijn vader. Een spannend en beklemmend geschreven tocht waarin hij steeds meer info over zijn pa vergaart. 'Free run' (10+) leest als een thriller. De schrijfster deed uitgebreid research, zoals bij Defence for Chrildre, justitie en de UNHCR, waardoor dit boek niet alleen spannend. maar ook leerzaam en actueel is, en laat zien welke heftige zaken staatloze kinderen voor hun kiezen kunnen krijgen.
**** [Marlous Flier, Limburgs Dagblad]

'Free run' leest heel vlot en blijft boeien. De auteur slaagt er vanaf de eerste zin heel goed in om Wards gevoelens te verwoorden, waardoor je je als lezer goed kan inleven in zijn personage. Voor veel lezers zal dit toch een wat ongekende wereld zijn: als jongere illegaal en dakloos zijn en moeten opboksen tegen een moeilijke, bureaucratische wereld. De cover doet vermoeden dat het boek over ‘freerunning’ gaat. Hoewel Ward deze sport intensief beoefent en er dus af en toe wel zulke passages in het boek voorkomen, gaat dit boek toch veel dieper dan dat. Het figuurlijke overwinnen van obstakels is dan wel erg treffend. Knap en eigentijds boek over een actueel thema!
[Tanja Maes, Pluizer]

Op dit boek van Annemarie Bon zaten wij nog te wachten. Het boek is voor kinderen van 11 tot 14 jaar. Het is niet alleen maar een spannend verhaal, Bon wil haar lezers ook iets leren. Zo komen er allerlei woorden voorbij die regelmatig in het nieuws verschijnen, zoals verblijfsvergunning, uitzettingsprocedure, detentiecentrum, vreemdelingenpolitie, ID-fraude, burgerschap, enzovoort. Bon heeft al deze begrippen in haar verhaal verwerkt, zodat het voor de lezers duidelijk is wat hiermee wordt bedoeld. Verder wil de schrijfster haar lezers ook begrip bijbrengen voor de situatie waarin hun stateloze leeftijdsgenoten in ons land verkeren.

**** [Edith, Hebban]

Free run is de nieuwe, spannende jeugdroman van Annemarie Bon, die perfect is voor de jeugd en vooral ook voor jongens van de eerste en tweede klas middelbare school. Het bevat namelijk een bijzonder en onbekend thema: hoe is het om als ­jongere staatloos te zijn? En een spectaculair talent, want de hoofdpersoon doet aan freerunning.
[Kinderboekenblog]


Al met al is 'Free run' een boek dat niet zal misstaan als een verplicht boek op de leeslijst van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bewustwording in een aangenaam lezend verhaal gegoten.

Lees hier de hele recensie.

****[Lisette Woest, De Perfecte Buren]


Loeispannend. aangrijpend en actueel

Annemarie Bon verstaat als geen ander de kunst om zich in te leven in jongeren.  [...] Een geweldig verhaal waarvan ik hoop dat niet alleen jongeren het lezen.

*****[Ineke van Nispen, Broese]


Free run: spannend en meeslepend

**** [Books & Writings, Broese]


Free run: een tocht naar vrijheid

De titel Free Run is goed gekozen. Ward houdt van freerunnen, maar je kunt Free Run ook bekijken als de weg naar vrijheid. Door het vinden van zijn vader hoopt Ward een Nederlands identiteitsbewijs te krijgen. Zonder identiteitsbewijs ben je niet vrij en altijd op je hoede of op de vlucht.
Free Run is eigentijds en vlot geschreven, hierdoor leest het heel prettig. Het zet je ook aan het denken. Zijn er echt jongeren die op deze manier door het leven moeten gaan?
*****[Juf Marjan]


Annemarie Bon heeft zichzelf opnieuw bewezen met haar nieuwe boek Free run.

*****[C.N, Broese]


Het boek begint meteen erg spannend. ‘Politie! Bij hen in de staat. Erger nog, bij hun huis stond een politiebusje.’ – Free run – Hierdoor zat ik vanaf het begin vastgekluisterd aan het boek. Je leest hoe Ward in zijn uppie door Nederland trekt, in de hoop zijn vader te vinden en zo een identiteitsbewijs te krijgen. Op sommige momenten sta je versteld van wat die jongen allemaal mee maakt onderweg. Schrijfster Annemarie Bon heeft zich verdiept in het leven van freerunners en ex-daklozen.
[Kinderboekenjuf, klik hier extra minileeslessen]

Nieuws

​Voor het boek is een boektrailer gemaakt. Kijk hier voor the making of.

Nieuws

Een prachtige herdruk!

Op veler verzoek een prachtige herdruk van 'Er was eens...'. Lees meer...

The making of Fake!

Altijd al willen weten hoe een boek tot stand komt? Kijk dan nu naar dit leuke filmpje dat Marijn Olislagers maakte. Lees meer...

Gratis e-boek van Haas!

Vanwege de Kinderboekenweek geven Gertie Jaquet, Gijs Sierman en Annemarie Bon je een gratis e-boek van Haas cadeau! Lees meer...

Vers van de pers

Maar liefst vijf nieuwe boekjes tegelijk vielen vandaag op mijn deurmat! En op alle vijf ben ik even trots! Lees meer...

Een AVI-start stickerboek

Voor uitgeverij Deltas schreef ik een boekje op niveau AVI-start, waarbij kinderen zelf stickers kunnen plakken op woorden die nog lastig te lezen zijn. Lees meer...

Cursusen Voor kinderen schrijven

Wil je ontdekken of je talent hebt om kinderverhalen en/of informatieve teksten voor kinderen te schrijven en wil je weten wat er in de beroepspraktijk allemaal bij komt kijken? In september start ik zowel met een nieuwe basiscursus Voor kinderen schrijven, als met de vervolgcursus. Geschikt voor wie stappen wil zetten met het schrijven van een kinderboek. De cursussen worden gedeeltelijk gecombineerd. Lees meer...

Kinderboekenweektip

'En de groeten van Haas' en 'Haas in de stad' zijn perfect om mee te werken tijdens de Kinderboekenweek. Kleuteruniversiteit biedt er twee prachtige projecten bij aan. Lees meer...