lessuggesties
De boeken van Haas bieden een volledig pakket voor jonge kinderen, van prentenboeken voor kleuters tot voorleesverhalen en zelfleesboekjes voor groep 3 en 4, van AVI-start tot AVI M4. De meeste zijn via deze site te koop. Voor Kleuteruniversiteit ontwikkelden auteur Annemarie Bon en illustrator Gertie Jaquet projecten bij 'En de groeten van Haas' en 'Haas in de stad'. Maar ook met de lessuggesties op deze pagina en de werkbladen kunt u dagenlang plezier hebben of een project rondom Haas houden.


Een flipboekje van Haas

flipboekje Haas

Al is er met techniek van alles mogelijk op filmgebied, er gaat niets boven je eigen flipboekje maken.

Download de werkbeschrijving hier.

Download het flipboekje zelf hier.


Een levensgrote boekenstandaard van Haasboekenstandaard Haas

Voor extra voorleesplezier in de klas! Maak deze boekenstandaard van Haas en kinderen kijken nog meer uit naar het vervolg van het verhaal.
Download de werkbeschrijving hier.

Kleur mee met de grote reis van Haas


en de groeten van Haas
'En de groeten van Haas' is een heerlijk voorleesboek voor kinderen van groep 2 tot en met groep 5, vol grappige en spannende avonturen. Wil je je leerlingen extra laten meegenieten, laat ze dan telkens als Haas een beetje verder reist dat op deze landkaart inkleuren. Print de kleurplaat op A3-formaat uit, dan kunnen de kinderen er desgewenst ook zelf nog wat bij tekenen of plakken.
Ben jee leerkracht in groep 2, dan kun je ook werken met het lespakket 'Reizen met Haas' van Kleuteruniversiteit. Gertie Jaquet en Annemarie Bon ontwikkelden dit pakket zelf. Je kunt er wekenlang mee aan de slag, terwijl je ondertussen aan alle kerndoelen werkt.

Speciaal vanwege de Kinderboekenweek: De mummie van Hetsjoepkip
griezelverhaal Haas

Het thema van de Kinderboekenweek is griezelen, onder het motto 'Gruwelijk eng'. Nou zijn de verhalen van Haas eigenlijk nooit echt griezelig. Toch is er één uitzondering: De mummie van Hetsjoepkip uit Een jaar lang feest met Haas. Dat verhaal krijg je daarom nu cadeau. Maar wees gewaarschuwd: lees het niet vlak voor het slapen gaan.
Je kunt het verhaal hier downloaden.


Een voelboekje van Haas (peuters)


voelboekje

Voelen is wat peuters het liefste doen. Met dit boekje maken ze spelenderwijs kennis met Haas, Haai, Kip, Stinkie, Raaf en Schaap. Je zult zien dat peuters er geen genoeg van krijgen te voelen aan de verschillende materialen. Wil je het resultaat alvast zien? Kijk dan hier.

Het boekje is niet moeilijk te maken. Je hebt er wat stevig papier voor nodig en wat tactiele materialen.
Download de werkbeschrijving hier.
Download het boekje hier.
Ga maar snel aan de slag!


Zingen met Haas


lied van Haas

Zoek je een leuke manier om kinderen met Haas en zijn vrienden te laten kennismaken? Oefen dan 'Het lied van Haas', geschreven door Jan de Waard.
De leerlingen zullen extra gemotiveerd zijn als ze eerst naar de uitvoering van kinderkoor X-app luisteren en ondertussen kijken naar de leukste illustraties van Gertie Jaquet.
Het geanimeerde 'Lied van Haas' vind je hier.
De bladmuziek vind je hier. 
De complete tekst van het lied vind je hier.


Haak je eigen Haas


gehaakte Haas

Werk je in de klas met Haas? Dan is een zelfgehaakte Haas ideaal voor de verteltafel. Haas  Mirjam Drijver schreef het patroon speciaal voor alle Haas-fans. Download het patroon hier en ga maar snel aan de slag.Klassikale zoekplaat Haas (groep 1 t/m 3)zoekplaat Haas

Laat deze poster op groot formaat uitprinten en hang hem op in de klas. U kunt hem natuurlijk ook via het digibord vertonen. De kinderen kunnen er hun fantasie op los laten, maar met onze lesbrief in de hand, kunt u  meteen werken aan de kerndoelen voor beginnende geletterdheid en beginnende gecijferdheid.
Download hier de poster.
Download hier de lesbrief.Theaterlezen met stokpopjes (groep 3 & 4)stokpopjes

Voor veel beginnende lezers is vlot en vloeiend lezen met de juiste intonatie niet eenvoudig. Theaterlezen helpt bij dat leerproces, zeker als ook nog stokpopjes worden ingezet bij het uitspelen van de scènes. De zelfleesboekjes van Haas lenen zich uitstekend voor dit doel. De boekjes met de AVI-niveaus start, M3 en E3 zijn namelijk in dialoogvorm geschreven, waarbij een portretje aangeeft wie de bijbehorende tekst zegt. Iedere lezer kiest een of meer rollen en leest die voor. Je kunt dit in de klas, gebruiken, maar zeker ook thuis met een volwassene of ouder broertje of zusje samen.

Download hier de stokpopjes in zwart-wit om zelf te kleuren. Das, Stinkie, Mol.  Dolfijn, Duif, NeefPoes, Hond, WolfRat, Big, Muis.  Spook, Vos, Kip.  Uil, Haas, Raaf.

Download hier de stokpopjes in kleur. Das, Stinkie, Mol.  Dolfijn, Duif, NeefPoes, Hond, WolfRat, Big, MuisSpook, Vos, Kip. Uil, Haas, Raaf.

Download hier de speciale lesbrief Theaterlezen met stokpopjes van Haas en zijn vrienden.


Nieuws

Even opscheppen

Voor E-wise ontwikkelde ik twee nascholingscursussen voor leerkrachten in het po over leesbevordering en verhalen schrijven. Ik ben heel blij met de goede beoordeling. Lees meer...

Meest uitgeleend

Dit waren in 2018 mijn meest uitgeleende boeken bij de openbare bibliotheek. Bijna alle titels zijn voor groep 3 en 4, behalve Free run! Lees meer...

Het allerverst van de pers

Het moet niet gekker worden: nog een prachtig zelfleesboek waar kinderen in groep 3 al vlot na de vakantie aan kunnen beginnen. Lees meer...

Nog verser van de pers!

Een dagboekje over de tuin van Kim, geschreven op AVI-start. Dat kunnen kinderen in groep 3 na de zomervakantie al snel zelf lezen! Lees meer...

Vers van de pers!

Superblij met twee nieuwe boekjes voor beginnende lezers. Lees meer...