lessuggesties
De boeken van Haas bieden een volledig pakket voor jonge kinderen, van prentenboeken voor kleuters tot voorleesverhalen en zelfleesboekjes voor groep 3 en 4, van AVI-start tot AVI M4. De meeste zijn via deze site te koop. Voor Kleuteruniversiteit ontwikkelden auteur Annemarie Bon en illustrator Gertie Jaquet projecten bij 'En de groeten van Haas' en 'Haas in de stad'. Maar ook met de lessuggesties op deze pagina en de werkbladen kunt u dagenlang plezier hebben of een project rondom Haas houden.


Een flipboekje van Haas

flipboekje Haas

Al is er met techniek van alles mogelijk op filmgebied, er gaat niets boven je eigen flipboekje maken.

Download de werkbeschrijving hier.

Download het flipboekje zelf hier.


Een levensgrote boekenstandaard van Haasboekenstandaard Haas

Voor extra voorleesplezier in de klas! Maak deze boekenstandaard van Haas en kinderen kijken nog meer uit naar het vervolg van het verhaal.
Download de werkbeschrijving hier.

Kleur mee met de grote reis van Haas


en de groeten van Haas
'En de groeten van Haas' is een heerlijk voorleesboek voor kinderen van groep 2 tot en met groep 5, vol grappige en spannende avonturen. Wil je je leerlingen extra laten meegenieten, laat ze dan telkens als Haas een beetje verder reist dat op deze landkaart inkleuren. Print de kleurplaat op A3-formaat uit, dan kunnen de kinderen er desgewenst ook zelf nog wat bij tekenen of plakken.
Ben je leerkracht in groep 2, dan kun je ook werken met het lespakket 'Reizen met Haas' van Kleuteruniversiteit. Gertie Jaquet en Annemarie Bon ontwikkelden dit pakket zelf. Je kunt er wekenlang mee aan de slag, terwijl je ondertussen aan alle kerndoelen werkt.

Griezelen: De mummie van Hetsjoepkip
griezelverhaal Haas

Een griezelverhaal van Haas? Kan dat? Eigenlijk zijn de verhalen van Haas nooit echt griezelig. Toch is er één uitzondering: De mummie van Hetsjoepkip uit Een jaar lang feest met Haas. Dat verhaal krijg je cadeau. Maar wees gewaarschuwd: lees het niet vlak voor het slapen gaan.
Je kunt het verhaal hier downloaden.


Een voelboekje van Haas (peuters)


voelboekje

Voelen is wat peuters het liefste doen. Met dit boekje maken ze spelenderwijs kennis met Haas, Haai, Kip, Stinkie, Raaf en Schaap. Je zult zien dat peuters er geen genoeg van krijgen te voelen aan de verschillende materialen. Wil je het resultaat alvast zien? Kijk dan hier.

Het boekje is niet moeilijk te maken. Je hebt er wat stevig papier voor nodig en wat tactiele materialen.
Download de werkbeschrijving hier.
Download het boekje hier.
Ga maar snel aan de slag!


Zingen met Haas


lied van Haas

Zoek je een leuke manier om kinderen met Haas en zijn vrienden te laten kennismaken? Oefen dan 'Het lied van Haas', geschreven door Jan de Waard.
De leerlingen zullen extra gemotiveerd zijn als ze eerst naar de uitvoering van kinderkoor X-app luisteren en ondertussen kijken naar de leukste illustraties van Gertie Jaquet.
Het geanimeerde 'Lied van Haas' vind je hier.
De bladmuziek vind je hier. 
De complete tekst van het lied vind je hier.


Haak je eigen Haas


gehaakte Haas

Werk je in de klas met Haas? Dan is een zelfgehaakte Haas ideaal voor de verteltafel. Haas  Mirjam Drijver schreef het patroon speciaal voor alle Haas-fans. Download het patroon hier en ga maar snel aan de slag.Klassikale zoekplaat Haas (groep 1 t/m 3)zoekplaat Haas

Laat deze poster op groot formaat uitprinten en hang hem op in de klas. U kunt hem natuurlijk ook via het digibord vertonen. De kinderen kunnen er hun fantasie op los laten, maar met onze lesbrief in de hand, kunt u meteen werken aan de kerndoelen voor beginnende geletterdheid en beginnende gecijferdheid.
Download hier de poster.
Download hier de lesbrief.Theaterlezen met stokpopjes (groep 3 & 4)stokpopjes

Voor veel beginnende lezers is vlot en vloeiend lezen met de juiste intonatie niet eenvoudig. Theaterlezen helpt bij dat leerproces, zeker als ook nog stokpopjes worden ingezet bij het uitspelen van de scènes. De zelfleesboekjes van Haas lenen zich uitstekend voor dit doel. De boekjes met de AVI-niveaus start, M3 en E3 zijn namelijk in dialoogvorm geschreven, waarbij een portretje aangeeft wie de bijbehorende tekst zegt. Iedere lezer kiest een of meer rollen en leest die voor. Je kunt dit in de klas, gebruiken, maar zeker ook thuis met een volwassene of ouder broertje of zusje samen.

Download hier de stokpopjes in zwart-wit om zelf te kleuren. Das, Stinkie, Mol.  Dolfijn, Duif, NeefPoes, Hond, WolfRat, Big, Muis.  Spook, Vos, Kip.  Uil, Haas, Raaf.

Download hier de stokpopjes in kleur. Das, Stinkie, Mol.  Dolfijn, Duif, NeefPoes, Hond, WolfRat, Big, MuisSpook, Vos, Kip. Uil, Haas, Raaf.

Download hier de speciale lesbrief Theaterlezen met stokpopjes van Haas en zijn vrienden.


Nieuws

Een AVI-start stickerboek

Voor uitgeverij Deltas schreef ik een boekje op niveau AVI-start, waarbij kinderen zelf stickers kunnen plakken op woorden die nog lastig te lezen zijn. Lees meer...

Cursusen Voor kinderen schrijven

Wil je ontdekken of je talent hebt om kinderverhalen en/of informatieve teksten voor kinderen te schrijven en wil je weten wat er in de beroepspraktijk allemaal bij komt kijken? In september start ik zowel met een nieuwe basiscursus Voor kinderen schrijven, als met de vervolgcursus. Geschikt voor wie stappen wil zetten met het schrijven van een kinderboek. De cursussen worden gedeeltelijk gecombineerd. Lees meer...

Kinderboekenweektip

'En de groeten van Haas' en 'Haas in de stad' zijn perfect om mee te werken tijdens de Kinderboekenweek. Kleuteruniversiteit biedt er twee prachtige projecten bij aan. Lees meer...

Op radio en tv

Met Fake! ben ik te horen en te zien geweest bij NOS radio 1 journaal en bij Brabants Bont van Omroep Brabant. Lees meer...

Hoe maak je een boek?

Bij mijn boek 'Hoe maak je een boek?' heeft uitgeverij Zwijsen inspirerende lestips beschikbaar gesteld. Lees meer...