Blog

Kwakzalverij

14:12, 30 augustus 2012
zwitserland
​Vorig week ging ik lekker een weekje wandelen in Zwitserland. In het informele, gezellige hotel waar ik zat, werd ook shiatsumassage aangeboden door de Nederlandse vrouw v/d K uit Heerhugowaard. Dat zal wel lekker ontspannend en risicoloos zijn, dacht ik. Hoewel ik normaal wars van alternatief gedoe ben, besloot ik dit heerlijks te ondergaan.
De masseuse nam mijn rug onderhanden door op allerlei plaatsen naast de ruggenwervels te drukken en daarbij haar lichaamsgewicht op haar duimen en dus op mijn rug te laten neerkomen. Best pijnlijk, maar dat hoorde erbij. En bovendien kan ik wel tegen een stootje.
Na de massage kreeg ik aanvankelijk zeurend en vervolgens een scherp stekende pijn in mijn rechterbeen zoals bij ischias. Ik terug naar de masseuse. Dat kwam door een strekoefening wist ze me te vertellen. En 'het had er al gezeten, maar nu was het door de strekoefening getriggerd'. Ze verwarmde de plekken met allerhande Chinese technieken. Nu zou het wel goed komen.
Een paar dagen later, terug in Nederland, was het echter nog helemaal niet goed. De pijn was zonder pijnstillers niet te harden. En ook had ik geen kracht in mijn rechterbeen. Ik moest me optrekken bij het traplopen en kon er niet op staan op één been. Ik naar de fysiotherapeut. Die constateerde bij de onderste rugwervels waar de grote zenuwen naar je benen samenkomen, een zware kneuzing, veroorzaakt door een veel te grote druk. Hij beschreef het zo dat ik flink gemangeld was. Het gebied was gezwollen en zag groen/gelig van een eerdere bloeduitstorting. Hij koelde de plek met een gel, zoals je elke zwelling altijd behoort te koelen en niet door te verwarmen zoals de Heerhugowaardse had gedaan. Maar ja, ik heb geen ogen op mijn rug en gaf haar mijn (misplaatste) vertrouwen. Gelukkig wist de fysiotherapeut me te vertellen, dat zodra de zwelling geslonken zou zijn, de pijn ook zou verdwijnen, omdat er dan niks meer tegen de zenuwen zou drukken. Gelukkig is dat ook aan het gebeuren. De pijn trok op van mijn onderbeen naar bovenbeen naar onderrug om nu langzaam weg te zakken. Toch ben ik boos en voel me mishandeld. Niet dat ik denk dat Heerhugowaardse v/d K dit expres gedaan heeft, al voelde ze zich zwaar beledigd toen ik haar verslag uitbracht. Welnee, natuurlijk niet, ze heeft vast de beste bedoelingen gehad. Maar goede intenties zijn niet genoeg. Kennis van waar je mee bezig bent, is essentieel. En die ontbrak.
Het is eigenlijk wel schrijnend. Binnen de reguliere geneeskunde moet iedereen zich aan protocollen houden en is er een tuchtcollege. Zo niet bij alternatieve behandelaars. Die mogen alles doen en verklaren hun technieken als heilig, heilzaam en gevaarloos. En als er iets aan de hand is, dan ligt dat aan de cliënt. En die cliënt? Die heeft het nakijken, want een gestarte klachtenprocedure bij haar 'beroepsorganisatie' heeft ondanks toezeggingen van een uitgebreide procedure binnen een week tot nu toe niets opgeleverd.
Kwakzalverij, dat is het.

2011

2010

Nieuws

Gave lesbrief!

Ben je dan van 'Haas redt het bos'? Gertie Jaquet en ik hebben voor uitgeverij Moon een fijne lesbrief met werkbladen gemaakt bij dit boek. Lees meer...

Productie

Sommige mensen hadden vakantie tijdens de lockdown. Nou ik niet! Lees meer...

Drie nieuwe boeken!

Wat een heerlijke zomer is dat, als er zomaar drie nieuwe boeken uitkomen! 'Stoere Steffie en de tijdmachine', 'Stoere Steffie en de stinkende stad' en een nieuw boek van Haas: 'Haas redt het bos'. Je leest er alles over onder boeken onder respectievelijk de rubriek 6+ en Haas.

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar.

Haas en zijn makers

We zijn er een hele tijd mee bezig geweest, maar daar is ie dan: een superleuk filmpje over de boeken van Haas. Lees meer...